مصرف میوه در فصل خودش
مرحوم حاج شیخ احمد کافی می فرمود:زمانی به ما گفتند که شخصی معمر بنام محمد عرب در یکی از دهات نیاسر کاشان زندگی میکند که زندگی بخصوصی دارد. برای دیدن ایشان از تهران براه افتادیم و پرسان پرسان به روستای مورد نظر رسیدیم. از شخصی که در یکی از گذرهای روستا نشسته بود نشان محمد عرب را گرفتیم. گفت:«با اوچکار دارید؟» خود را معرفی کردیم و دلیل دیدار او را دانستن رمز طول عمرش دانستیم. وی برخواست و با ما دست داد و گفت من خودم محمد عربم. در این جا مرحوم کافی می فرماید به هنگام دست دادن، بطوری دستم را فشار داد که درد عجیبی گرفت و گفت:« میتوانم دستتان را با فشار خُرد کنم».
زنده یاد حاج شیخ احمد کافی
با آنکه مرحوم کافی از نظر جسمی قوی بود اما می گوید که « آن مرد راست میگفت، چرا که واقعاً دستان قوی ای داشت.» به هر حال با تعارف محمد به منزل او رفتیم زندگی محقر وساده ای داشت. مرحوم کافی در ادامه می فرماید:«به سختی چند تار موی سفید در سر و صورتش مشاهده کردیم». از او پرسیدیم که چند سال عمر دارد؟ .محمد عرب در پاسخ این سوال گفت:« من مانند شما از این ورق پاره ها (مراد شناسنامه) ندارم، اما یادم می آید که وقتی ناصرالدین شاه تاجگذاری کرد من حدوداً 11 سال داشتم.
مرحوم کافی میگوید که با یک حساب سرانگشتی توانستم دریابم که عمر او متجاوز از 140 سال باید باشد و با این کهولت سن هرگز آثار پیری را در او نمی توان دید. تازه همسایه ها نیز میگفتند: «چندی پیش یکی از فرزندان محمد عرب در 90 سالگی جوان مرگ شده[ به شوخی] و مدتیست که وی پکر شده و الا بسیار سرحالتر از این بوده است.»
در ادامه وقتی که محمد عرب دلیل عمر طولانی وسلامتیش را بیان میدارد به چند عامل اساسی اشاره میکند که بسیار حائز اهمیتند. ایشان می گوید که« ندزد و نترس».یعنی در طول عمرم گناه نکردم از اینرو دچار تشویش و اضطراب نبوده ام. زندگی را با فراغ بال گذرانده ام. در اینجا موضوع سلامت و آرامش روانی را با زبان امروزی به ما یاد آوری میکند. موضوع دیگری که محمد عرب به مرحوم کافی می گوید این است هر میوه ای را در فصل خودش خورده ام. اصل مصرف هر میوه در فصل خودش یکی از اصلی ترین فاکتورهای سلامت است.
امروزه می بینیم که سر سفره ای مثلاً هندوانه است ، آنهم در فصلی که هیج تناسبی با هندوانه و هندوانه خوردن ندارد. میگوییم چرا هندوانه؟! چرا میوه مناسب و تازه انتخاب نکرده اید؟ جالبست که در جواب، برخی که از روحیات این جانب مطلعند می گویند: «اتفاقاً تازه است و از نظر تغذیه ای و سلامت هم مراعات اصول شده و بسیار تازه چین است، همین دیشب از جیرفت رسیده!!»
موضوع این نیست که هندوانه تازه است یا سردخانه ای ؛ سخن بر سر این است که در منطقه ای که ما زندگی میکنیم زمان و فصل هندوانه گذشته است. بهترین زمان مصرف هر میوه ای در فصل رویش وباردهی آن در هرمنطقه است. شاید این پرسش پیش اید که شایدبرخی از میوه ها در منطقه ما بدست نیایددر این موارد چه باید کرد؟ میگوییم که ما با مصرف میوه های سایر مناطق مخالفتی نداریم، اما باید بدانید که نیازهای بدنتان با میوه ها یا محصولاتی که در منطقه خودتان بدست میآید منطبق است و خداوند چنین مقدرکرده است. عده ای اعتراض میکنند که آقا شما با تجارت جهانی مخالفید!! میگوییم مگر پیامبر گرامی اسلام ص که فرمود:«به سعادت نمیرسد قومی که لباسشان را از دیگران بدست میآورد»، با داد و ستد بین المللی مخالف بود!! اصلاً موضوع چیز دیگریست وسخن، سخن دیگر.
امروزه وقتی به میدانهای میوه و تره بار مراجعه میکنید بسادگی میوه هایی را می بینید که از اقصی و اکناف نقاط فراهم شده اند، وبعضاً تازه چین هم هستند، مدیریت صحیح بودجه به ما میگوید که «با پولت سلامتی تهیه کن» .باید بدانیم که در موضوع سلامت ما بین دو راه: سلامت و لذت مخیریم؛ میتوانیم هزینه کنیم، بیماری بخریم و از خوردن فقط جنبه لذت آنرا مد نظر داشته باشیم!!!